Frequently Asked Question

Internationale, Europese en Belgische standaarden voor gegevensuitwisseling
bijgewerkt op een jaar geleden

Op internationaal niveau wordt HL7 FHIR de standaard voor gegevensuitwisseling. FHIR beschrijft gegevensformaten en elementen die resources worden genoemd en een application programming interface (API) voor gegevensuitwisseling in de gezondheidszorg. U hoort vaak dat FHIR geen datamodel is. Dit is zowel waar als niet waar. FHIR-resources zijn datamodellen aangezien zij gegevenselementen en hun relaties organiseren. Maar FHIR is niet bedoeld om nieuwe datamodellen voor te stellen die de lokaal bestaande datamodellen wereldwijd moeten vervangen. FHIR wil een technische gereedschapskist en een architectuur bieden waarop alle bestaande gegevensmodellen kunnen worden afgestemd om wereldwijde interoperabiliteit voor gegevensuitwisseling mogelijk te maken.

Op Europees niveau wordt met het X-eHealth-initiatief beoogd de basis te leggen voor een interoperabele en veilige grensoverschrijdende uitwisseling van elektronische medische dossiers. Voortbouwend op de reeds bestaande Europese patiënten samenvatting beoogt X-eHealth de basis te leggen voor een gemeenschappelijk kader voor de uitwisseling van medische beeldvorming, ontslagbrieven, laboratoriumresultaten en zeldzame ziekten tussen EU-lidstaten en buurlanden om ononderbroken zorgtrajecten voor hun burgers te garanderen. Dit omvat een systeem voor het opvragen van gezondheidsgegevens en een "conversiebox" om het downloaden van gezondheidsgegevens en de integratie ervan in lokale systemen van het ene land naar het andere mogelijk te maken. Nu de X-eHealth-gegevensmodellen zijn gepubliceerd, wordt een X-eHealth FHIR IG (Implementatie) Guids gemaakt ter ondersteuning van de uitwisseling van de gegevens uit die modellen met behulp van de HL7 FHIR-standaard.

Voor de ontwikkeling van zijn Care Sets gebruikt België de eventueel bestaande Belgische gegevensmodellen, het logisch model van de HL7 FHIR internationale resources en de X-eHealth gegevensmodellen (die vanaf eind 2024 verplicht kunnen worden) als vertrekpunt om ontwerpen van Belgische nationale gegevensmodellen voor te stellen aan werkgroepen bestaande uit deskundigen uit het veld. Die werkgroepen stemmen de voorgestelde ontwerp-gegevensmodellen af op de werkelijke Belgische behoeften van het veld of de velden, en voegen elementen en waardensets toe, verwijderen en wijzigen totdat een eerste beta-versie van de Care Set is overeengekomen. Vervolgens worden de belanghebbenden die verantwoordelijk zijn voor de implementatie van die gegevensmodellen geraadpleegd (regionale kluizen, de softwareleveranciers) en worden via de Coalition of the Willing (CoW) proof-of-conceptimplementaties (POC) uitgevoerd om een realistisch implementatie roadmap te helpen opstellen en de modellen en hun bedrijfsregels (business rules) verder te verfijnen voordat ze op grote schaal op nationaal niveau worden gepubliceerd en gebruikt.


Een ogenblik geduld!

Een moment geduld alstublieft...